Amasya binlerce yıllık tarihiyle her köşesi gezilip görülmeye değer, Yeşilırmak kıyısında sıralanmış sanat eseri evleriyle mutlaka gezilmesi gereken çok güzel bir şehrimiz. Birkaç kez gidip gezme fırsatı bulduğum huzurlu bir ilimiz. Osmanlı şehzadelerinin yetiştiği medreselerin yer aldığı, köklü kültürünü günümüze kadar taşımayı başarabilmiş güzel bir il. Cumhuriyet tarihimizin başlangıcında önemli kararların alındığı illerimizden de biri. En son 2018 Ağustos ayında gezme fırsatı bulduğum Amasya’yı anlatmaya nereden başlasam doğrusu karar veremedim.
Ferhat Şirin Su Kanalı
İlk olarak şehrin girişinde yer alan Ferhat Şirin Su Kanalı’yla başlamak istiyorum. Ferhat’ın Şirin’in aşkından, O’na ulaşmak için deldiği dağ, kayalar bu ilimizde yer alıyor. Hikayelere konu olan bu aşkı bilmeyen yoktur. Yüzyıllardır anlatıla gelmiş büyük aşkın hikayesini burada anlatmayacağım. Ancak o kayaların su getirmek için o kadar çaba harcayarak nasıl oyulup kanal haline getirildiği düşündürmeden de geçmek istemem. Kültür Bakanlığının ilin turizm değerlerine bir katkı sağladığı yerde bir müze de bulunmakta. Kanal içinde yürürken hayal gücünüz sizi o hikayenin içine sürükleyebilir.
Amasya Kalesi
Harşena Dağının eteğine inşa edilmiş kale şehrin her noktasından görülebiliyor. Tam olarak kimin tarafından yaptırıldığı kesin olarak bilinmese de Persler, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar döneminde bu devletlere hizmet etmiş bir kale. Özellikle akşam kaleye çıkılmasını tavsiye ederim. Kuşbakışı Amasya ayrı bir güzel. Kale içinde kafeterya bulunuyor. Bir şeyler yiyip içilebilirsiniz.
Amasya Arkeoloji Müzesi
Müze içinde sergilenenler açısından zengin bir müze olmasına rağmen eski bir müze. Daha iyi dizayn edilip yenilenebilir diye düşünüyorum Şehrin tarihi gelişiminin değerlendirilmesi açısından zengin bir birikime sahip diyebilirim. Müzede sergilenen mumyaların dünyada eşi olmadığı söyleniyor.
Kral Kaya Mezarları
Yeşilırmak vadisi boyunca yayılmış 23 adet kral kaya mezarları bulunmakta. Uzaktan bakıldığında da çıplak gözle görülebilirler. Mitridat Krallığı zamanında antik çağlarda yapıldığı söylenen mezarlar kayalara oyularak yapılmış.
Yalı boyu Evleri
Şehrin simgesi diyebileceğim bu sanat eseri evler Yeşilırmak nehri kıyısına dizilmiş olup günümüzde otel, kafeterya, bar, restoran hizmeti vermekte.
II. Beyazıt Camii ve Külliyesi
Şehrin merkezinde büyükçe bir alanı kaplayan cami ve külliyeyi ziyaret etmeden geçmeniz mümkün değil. Mutlaka görülmesi gereken yerler arasında yer alan yapı insana ayrı bir huzur veriyor. II. Beyazıt’ın oğlu Şehzade Sancakbeyi Ahmet tarafından yaptırılmış mimari bir şaheser.
Amasya Alçak Köprü
Görülmesi gereken yerlerden birisi de bu köprü. Özellikle fotoğraf çekmeyi ,iyi manzara yakalamayı isteyenler için en uygun noktalardan biri. Roma döneminden günümüze kalan tek köprüdür.
Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi ve Kongre Merkezi
Mustafa Kemal Atatürk’ün Amasya’ya geldiğinde kullandığı ve Amasya Genelgesinin kaleme alındığı bina günümüzde müze, kongre, sempozyum gibi etkinliklerde hizmet vermekte. Cumhuriyetimizin kuruluş temellerinin atıldığı yer olması açısından önemli bir bina olması sebebiyle ziyaret edilmesi gereken yerlerden biri diye düşünüyorum.
Borabay Gölü
Taşova ilçesinin Borabay Köyü sınırları içerisinde yer alan Borabay Gölü doğa yürüyüşü, kamp ve piknik alanları ile ülkemizin değerli tabiat alanlarından biri. Eşsiz manzarasıyla huzur dolu bir yer.
Amasya’da yetişen elma, kiraz meşhur. Amasya’da toyga çorbası, Merzifon keşkeği, topalak çorbası tadılması gereken lezzetlerden.
Amasya’da, aile bağlarından dolayı tanıdıklarımız da olduğu için başka vesilelerle tekrar gezme fırsatı bulabilme ihtimalim de olacak sanırım.
👏👏Bu gidişle evliya Çelebinin mesleği elden gitmiş olacak 👏Kaleminize sağlık