Romanya’ya Kasım ayı içinde, okulların ara tatilinde gitme fırsatı bulduk. Kısa bir gezi programıyla, aslında hızlandırılmış bir tatil oldu. Bu gezimizde çekirdek ailemle birlikte ablam Şennur Yüksel de bizimle birlikteydi. Romanya’ya Bulgaristan üzerinden otobüsle gittik. Edirne Hamzabeyli Sınır Kapısında geçerek Bulgaristan’a vardık. Kapıdan geçişlerde özellikle Bulgaristan tarafında çok detaylı bir arama yapıldı. Doğrusu bayağı bekledik. Geceyi bu bekleyişler ve yolculukla geçirdikten sonra Transilvanya bölgesine geldik.
Transilvanya
Karpat Dağları arasında kalan bölge Transilvanya olarak adlandırılıyor. Bu bölge Romanya vatandaşlarının tatil yaptığı, rahatlamak ve kafa dinlemek için geldikleri bir yermiş. Doğasıyla, mimarisiyle bizi kendine hayran bıraktı. Şatoların bulunduğu bölge sinema sektörünün de ilgisini çekmiş olacak ki burada pek çok filmin çekildiği bilgisini de aldık.
Peleş Sarayı
Bu bölgeyi sadece panaromik görmedik. Bu yapıların içini de görme fırsatı bulduk. Bu yerlerden biri de Peleş Sarayı oldu. Bu sarayın yapımına 1887 yılında başlanmış. Ancak 1930 yılında bitirilebilmiş. Sarayın içini gezerken adeta büyüleniyorsunuz. Güzellik görecelidir ancak emek takdir edilmeli doğrusu. Her köşesi adeta santim santim işlenmiş. Her detay pas geçilmemiş. İzin verilen odalarını gezebiliyorsun. Ayrıca fotoğraf çekilmesine de izin veriyorlar. Giriş ücretli.
Bran Kalesi (Drakula Şatosu)
İkinci durağımız Bran Kalesi oldu. Burası Kont Drakula Şatosu diye de biliniyor. 1300 yıllarda savunma amaçlı yapıldığına dair bilgiler bulunuyormuş. 18 Mayıs 2009'da kalenin yönetimi hükûmetten Arşidük Dominic'e ve kız kardeşlerine geçmiş. 1 Haziran günü Habsburg tarafından ülkenin ilk özel müzesi olarak yenilenmiş ve kaleyi halkın ziyaretine açmış. Kaleyi gezerken bazı odalarda korku temalı görseller karşımıza çıkıyor. Bu kaleye giriş ücretli.
Braşov
Çok şirin bir ortaçağ kenti diyebilirim. Romanya’nın güney doğusunda yer alıyor. Transilvanya bölgesinde bulunan Braşov görülmesi gereken bir Romanya şehri. Eski tarihi meydanında pek çok kafeterya ve restoran yer alıyor. Meydanda Piata Sfatului denilen konsey binası bulunuyor. Str Republici sokağında yemek yiyebilir etrafı seyredebilirsiniz.
Kara Kilise’nin dış cephesinin rivayete göre yangından sonra siyah lekelerinin olmasından dolayı bu ismi aldığı söylendi. Akşam saati olduğu için kapalıydı.
Braşov’da resmi kayıtlarda tescilli olan dünyanın en dar sokağı bulunuyor. Yangınlarda kolaylık olması amacıyla yapılmış.
BÜKREŞ
Romanya’nın başkenti Bükreş modern bir Avrupa şehri. Doğu Avrupa’nın Paris’i diye biliniyor. Yürüme mesafesinde pek çok görülecek noktaya varılabiliyor.
Atenum
Victoriei Caddesi üzerinde yer alan bu yapı bir konser salonudur.Yapımına Romanya vatandaşları çok önem vermişler. Hatta yapımı için tüm ülkede kampanya ile para toplanmış.
Odeon Tiatre-Atatürk Büstü
Yabancı bir ülkede Atatürk büstünü görmek bizi hem gururlandırdı hem de çok mutlu etti. Ölüm yıldönümü bir gün önceydi. Yıldönümüne ait çiçeklerle daha özel ziyaret oldu bizim için. Türk iş adamı tarafından yaptırılmış. Büstün nereye yapılacağına bu işadamının karar vermesini istemişler. Atatürk'ün sanata verdiği önem düşünülerek, büstün bu tiyatronun önündeki meydana yapılmasına karar verilmiş.
Stravpoleos Manastırı
Zafer Meydanın yanıbaşnda dış cephesi süslemeli bu kilise 1700 lü yıllardan kalma bir Ortodoks manastırı olup aktif olarak ibadete açık bir yer.
Özgürlük Anıtı
ÇavuşeskO döneminde halkın ayaklanması sonucu öldürülen Romanyalıların anısına dikilen bir anıt. Toplu ölümlerin burada olması sebebiyle aynı yere dikilmiş.
Parlemento Binası
Çavuşesku döneminde saray olarak kullanılan tapı, çok büyük olması nedeniyle dünyadaki en büyük yönetim binası olarak gösteriliyor.
Çavuşesku ve karısının idam edildiği eminiyet binası.
Kaleminize ve yüreğinize sağlık 👏👏peleş sarayı ilgimi çekti burda olsaydı aceba halktaki adı ne olurdu diye düşündüm :) tarihin fersah fersah yazıldığı yerlerden biri tekrar teşekkür ederiz.