Yunanistan'ın Başkenti Atina
- gülençağlayan
- 4 Kas 2022
- 2 dakikada okunur

Gemiyle Yunan adaları turumuzun bir gününü başkent Atina’da geçirmiştik. Gemi Atina’nın Pire limanına yanaştığında bizi bir otobüs bekliyordu. Bu gezimizi 2018 yılının Mayıs ayında gerçekleştirdik. İlk olarak panoramik şehir turuyla Atina’yı gezip kabaca fikir sahibi olduk. Meydanları, resmî binaları görmüş, şehri tanımaya başlamıştık.
Parlamento Binası

İlk olarak Parlamento Binasının önünde ilk molamızı verdik. Syntagma Meydanı’nın doğusunda yer alan Parliament House, modern Yunanistan’ın ilk kralı I. Otto adına 1836-1842 yılları arasında inşa edilmiş. 1909’da çıkan yangının ardından kralın taşınmasıyla “Eski Saray” olarak anılmaya başlanan Yunanistan Parlamento Binası’nın tam önünde “İsimsiz Askerlerin Mezarı” isimli anıt, turistler tarafından ziyaret ediliyor. Askerlerin kıyafetleri ve nöbet değişimi esnasındaki farklı gösterilerini her gün sabah 11:00 da izleyebilmek mümkün.
Akropolis ve Parthenon
Şehrin en önemli simgesi tabii ki Akropolis denilebilir. Şehrin en yüksek yerinde yer aldığı için buradan tüm şehir kuşbakışı izlenebiliyor. Günümüzden 2400 yıl önce inşa edilen yapı Athena’ya adanmış. 13 parçadan oluşan tapınak 58 sütundan oluşuyor.

Buraya giriş ücretli. Yoğunluk nedeniyle girişte kuyruklar oluşabiliyor. Bizim gezimiz esnasında Akropolis’de restorasyon devam ediyordu. Uzunca süredir devam eden restorasyon hakkında pek çok olumsuz eleştiriler medyada yer alıyor. Bugülerde restorasyon tamamlanmış. Akropolis’e giden yolların tamamı motorlu taşıtlara kapalı.

Akropolis’in eteğinde yer alan bölge gezip dinlenme ve alışveriş yapma imkanına sahip. Biz de ziyaretimizden sonra yürüyerek aşağıya inmiş, kafelerden birinde oturup dinlenip bir şeyler içip, etrafındaki, küçük küçük, hediyelik eşya dükkanlarından alışveriş yapmıştık. Yol boyunca sağlı sollu yüksek ağaçlar ve yeşillikler dikkat çekiyor.
Dionysos Tiyatrosu
Akropol’ün güney kısmında yer alan Dionysos Tiyatrosu, Atina tarihindeki ilk sahne oyunlarının gösterimi amacıyla M.Ö. 6. yüzyıldan itibaren kullanılmaya başlanmış.
Yunanlılar tarihi eserlerine çok önem veriyor. Bizim antik kentlerimizde etrafta dağınık duran taşlar öylece duruyorken, Yunanlılar her taşı zincirlerle ayırmışlar. Her yerde görevliler sürekli uyarılarla ziyaretçilerini kontrol ediyorlar. Oğlumun biraz meraklı olması yüzünden O’nu uyarmaları, bizde hafif tebessümle anılacak bir anı bırakmıştı.
Atina gezilecek müze ve meydanları, eğlence mekanlarıyla da ziyaretçilerine alternatif ziyaret durakları sunuyor.
Bizim için Atina gezimiz buralardan ibaretti. Açıkçası da benim için yeterli oldu. Görmek istediğim yerler buralardı diyebilirim.
Evvelden Evliya Çelebiyi zevkle okurdum ortaokul yıllarında tarihi ve mekanları herkes anlatamaz öncelikle iyi bir seyirci dikkatli bir gözlemci mükemmel bir tarih ve yazım bilgisi lazım yüreğinize ve Kaleminize sağlık 👏 👏 👏