top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıgülençağlayan

TURİSTİK DOĞU EKSPRESİ




Son yıllarda kış tatillerinin gözdesi olan Doğu Ekspresi turları bizim de ilgimizi çekti. Dünyanın en iyi on tren rotasından bir olması da ülkemiz turizmi için çok kıymetli. Trenle uzun saatler yolculuk yapılacağını öğrendiğimizde, trende geçirilecek bu uzun saatlerde neler yapacağımızla ilgili planlar yapmaya başlamıştık bile. Turistik Doğu Ekspresi turlarına ilgi çok fazla olunca, yer bulmak da oldukça zor oluyor. Bu turlar ikiye ayrılıyor turistik olan ve olmayan olarak. Trenlerde bu iki tipe göre vagonlarda da farklılıklar var. Turistik Doğu Ekspresi turları yataklı vagonlarla yapılıyor. Vagonlardaki bu çeşitliliği kısaca anlatmakta fayda var.


Yataklı Vagonlar: Bu tip vagonlarda iki adet koltuk, mini buzdolabı, bir lavabo, bir adet dolaplı masa, askı, ayna, priz, iki adet el havlusu, iki adet otel tipi terlik bulunuyor. Aydınlatma, gece lambası bulunuyor.Oda ısısı ayarlanabiliyor. Odadaki koltuklar yatırılıp yatağa dönüştürülüyor.








Koltukların üstünde de yatak katlanmış şekilde bulunuyor. Çekilerek yatılabilir pozisyona dönüşebiliyor. Merdiven üst kat ranza tipi yatağa çıkmak için kullanılabilir. Yataklar hazırlanmış; yastık kılıfı, çarşaf, battaniye mevcut. Bu tip kompartmanlar gayet rahat, hareket imkanı bulunuyor.






Uzatmalı çoklu priz bulundurmanız kolaylık sağlayacaktır. Tuvaletler ortak kullanım. Vagonların başında ve sonunda alafranga ve alaturka birer

adet bulunuyor. Tuvaletlerde tuvalet kağıdı, kağıt havlu, sıvı sabun var. Daha önce bahsedilen olumsuz bir durum yoktu, gayet temiz olduğunu söyleyebilirim.



Ayrıca yemekli vagon bölümü de var. Odalarda kapılar kilitlenebiliyor. Pencerelerde perde mevcut. Mahremiyetinizi koruyabiliyorsunuz. Bu tip vagonlar sadece turistik Doğu Ekspresi Turlarında mevcut.

Örtülü Kuşetli Vagonlar: Bu tip vagonlarda kompartmanda dört adet koltuk bulunuyor. Satın alırken yanınıza başka kişilerin olması muhtemel. Bilet alırken kompartmanı kapatmanız yararınıza olacaktır. Aile iseniz sıkıntı yok tabii ki. Bu tip vagonlarda küçük bir masa bulunuyor. Yatağınızı hazırlamanız için temiz nevresim veriliyor. Siz kendiniz hazırlıyorsunuz. Bu tip vagonlarda diğer yataklı vagonlarda bulunan özellikler bulunmuyor.

Pulman Vagonlar: Bu tip vagonlarda sadece yatar şekilde koltuklar bulunuyor. Kısa mesafeler için tercih edilmesi daha uygun olabilir.

Turistik olmayan turlarda örtülü kuşetli, pulman ve yemekli vagon tipi mevcut.



Turistik Doğu Ekspresi Ankara-Kars yönü – Kalkış: 15.55 – 23.36 Toplam 1 gün 7,5 saat. (Çarşamba ve Cuma) Kars – Ankara yönü – Kalkış: 22:20 – 06.57 Toplam 1 gün 5 saat 20 dakika (Cuma ve Pazar

Doğu Ekspresi Ana Hat Treni Ankara-Kars yönü – Kalkış: 17.55, Varış: 20.10, Toplam 1 gün 2 saat 13 dakika (Her gün) Kars – Ankara yönü – Kalkış: 08.00, Varış: 10.08, Toplam 1 gün 22 dakika (Her gün)

Tahmin edebileceğiniz gibi bu turlar arasında fiyat farkları da mevcut.

Bilet alımlarını tur şirketleri aracılığı ile yapabileceğiniz gibi, bireysel gezmek tur şirketlerinden bağımsız alabilmek için vermiş olduğum bağlantıyı da kullanabilirsiniz. https://ebilet.tcddtasimacilik.gov.tr/view/eybis/tnmGenel/tcddWebContent.jsf

Doğu Ekspresi güzergahı; Ankara-Kırıkkale- Kayseri- Sivas -Erzincan-Erzurum-Kars



Turumuz Ankara Tren Garı’ndan başladı. Saat 15:00 da gara geldik. Trene alımlar yavaş yavaş başladıktan sonra hangi vagonda kalacağımızı görüp, valizlerimizi kompartımanlarımıza bırakıp, ilk fotoğraflarımızı trenin önünde çektirip yerleşmek için trene bindik. Artık heyecanlı yolculuk başlamak üzereydi. Önce odamızı tanımakla başladık. Size tavsiyem daha rahat yolculuk edebilmeniz için yanınızda terlik getirmeniz. Verilen terlikler tahmin edebileceğiniz gibi çok kullanışlı olmuyor. Biz üç kişi yolculuk yaptığımız için iki kompartıman satın almamız gerekti. .

Turistik Doğu Ekspresi turlarında trenlerin vagonlarında adeta festival havası var. Kompartımanların pencerelerinde ışıklı süslemeler, kış konseptli nevresim, objelerle odaları süslemek çok revaçta. Herkeste bir coşku,bir heyecan. Dans edenleri görmeniz, onlara katılmanız her an olabilir hazırlıklı olun.





Yol boyunca neler mi yaptık? Çoğu yerde internet artık çekiyor. Bize,daha önceki yıllarda çok fazla çekmediği söylendi. Biz de yol boyunca sıkılır mıyız diye düşünüp filmler yükledik. Yolculuğumuzdan çok keyif aldık. Daha uzun olsa bile yine sıkılmazdık diyebilirim. Akşamüzeri yola çıkıldığı için, günlerin de kış mevsiminden dolayı erken karardığı düşünülürse, manzara seyretmek sabah saatlerine kaldı.




Biz akşam yemeğini restoranda yemeyi tercih ettik. Burada çok yoğunluk oluyor. Sıra beklememiz gerekti. Yemeklerle ilgili daha önce okuduklarım biz yanıltmadı. Yemekler idare eder diyebilirim. Çalışanlar gayretli ama daha geliştirilebilir diyebilirim. Yemekten sonra uykumuz gelene kadar biraz olsun teknolojinin nimetlerinden yaralanıp beraber olabilmenin verdiği huzurla gecemizi geçirdik. Su ısıtıcısı yanınıza almanızı tavsiye ederim. Trende içecek bulunuyor ancak elinizin altında olması iyi. Yanınıza su almanız da çok elzem.





Ben yanımızda nevresim takımı getirdim. Çünkü temizlik konusunda biraz hassasım. Ama yatak ve çarşafların temiz olduğunu söyleyebilirim.





Sabah olduğunda Erzincan’ın İliç ilçesinde muhteşem bir manzara bizi bekliyordu. Çok heyecan verici manzaralarla, bir o pencereye bir diğer pencereye koşturup en güzel fotoğraf karesini yakalama çabasıyla çocuklar gibi mutlu olduk.




Gerçekten görülmeye değer bir doğa. İliç’te 3 saat mola veriliyor. Dileyenler için burada bir tur düzenleniyor. Bizim katılmadığımız turda Karanlık kanyon gezisi yapılıyor. Bu manzaraları kaçırmamaK için erken saatlerde uyanmak gerek, zira en güzel manzaralar bu güzergahta yer alıyor



Biz o saatlerde trende göl manzarası eşliğinde kahvaltımızı yapıyorduk. Yola çıkmadan kahvaltıyı odamızda yapmayı planladığımız için, kahvaltılık yiyecekleri hazırlamıştım. İliç Gar'ında simit vb. alırız umuduyla trenden indiğimizde elimiz boş döndük. Tren hareket edince manzaralar devam etti.



Akşam saatlerinde Erzurum’da 2 saat mola verildi. Burada akşam yemeğini yemek için trenden inip biraz yakında bulduğumuz bir kebapçıya gittik. Güzel bir cağ kebabı ve cevizli kadayıf dolmasını yedikten sonra, tekrar trene döndük. Trene yemek sipariş etmek de mümkün tabii ki.












Artık trende son saatlerimizi geçirip, yolculuğumuzun sonlarına yaklaşmıştık. Sabaha karşı Kars’a vardık.



Bu turun programında Kars ve Erzurum şehir gezileri yapılıyor. Dönüş yolculuğumuz Kars'tan Erzurum'a otobüsle oldu. Erzurum'dan uçakla Ankara'da turumuz tamamlandı. Başka bir yazımda buraları detaylı bir şekilde anlatacağım.



40 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

BARSELONA

Comentários


Yazı: Blog2_Post
bottom of page