top of page
Ara

Tarihi ve Doğasıyla MOSTAR

Yazarın fotoğrafı: gülençağlayangülençağlayan

Mostar, Bosna-Hersek'te Hersek bölgesinin en büyük şehri ve Bosna-Hersek Federasyonu'na bağlı Hersek-Neretva Kantonu'nun idarî merkezi. Mostar Neretva Nehri’nin kıyısında yer alıyor. Mostar, köprüsüyle bilinen, iç savaşta yara almış bir şehir. Ancak bu yaralarının zamanla sarıldığını ziyaret ettiğimizde gördük. Mostar köprüsü 1992-1995 yılları arasındaki iç savaşta ilk olarak Sırplar tarafından bombalanmış. Daha büyük yıkımı Hırvat tanklarının yaptığı saldırılarla almış. Daha sonra 2004 yılında bir Türk Şirket tarafından bu köprü aslına uygun restore edilmiş. Köprü şehrin sembolü. Ancak Mostar doğasıyla da görülmeye değer güzellikte bir yer. Saraybosna’dan Mostar’a kiraladığımız araçla seyahat ederken yol boyunca pek çok doğal güzellikle karşılaştık. Bu manzaraları fotoğraflamak için sık sık mola verdik.

Mostar’da Müslüman Boşnaklar, Ortodoks Sırplar ve Katolik Hırvatlar günümüzde bir arada barış içinde yaşıyorlar. Savaştan sonra Sırp nüfusu çok azalmış.


Mostar Köprüsü

Köprü ilk olarak 1566 yılında yapılmış. Yıkılana kadar 427 yıl kullanılmış. Mostar’da en çok ziyaret edilen ve merak edilen yerlerin başında Eski Kent geliyor. Hırvatlar tarafından yıkılan köprü, daha sonra tekrar inşa edilip 2005 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası koruma listesine alınmış. Köprü turistler tarafından çok ilgi görüyor. Köprünün altından tekneyle gezip nehrin üzerinden köprüyü fotoğraflayabilirsiniz. Ayrıca nehrin serin sularına ayaklarınızı sokabilir, köprüden atlayan kişileri izleyerek, keyifli vakit geçirebilirsiniz. Köprüden geçip ilerlediğinizde hediyelik eşya dükkanlarını sağlı sollu görebilirsiniz. Kafeterya çalışanlarının girişte yerel kıyafetleriyle turistleri davet ettiklerine şahit olabilirisiniz..



Blagay Tekkesi

Buna Nehri kaynağı boyunca bir uçurumun dibinde olan bu tekke Mostar’a 12 km uzaklıkta. Günümüzde de ibadet amaçlı kullanılıyor. Ancak manzarasının çok güzel olması sebebiyle de çok ziyaret ediliyor. Nehrin kenarında açılan restoranları görünce şaşırdığımı söylemeliyim. Tekkenin içi gezilebiliyor. Burada da çok yoğun bir turist kalabalığı görülüyor.


Kravitsa(Kraviçe) Şelaleri

Mostar’a 40 km uzaklıkta yer alıyor. Bu şelaleyi herkesin görmesini çok isterim. Cenneti görmedik ama cennetten bir köşe denilebilecek güzellikte bir yer diyebilirim. Şelalenin girişi ücretli. Halkın serinlemek için suya girdiği, güneşlendiği bir yer burası, yeme içme için kafeterya da mevcut. Şelaleye ulaşmak için epeyce merdiven inip yokuş aşağı yürünüyor. Ben maalesef bu yolda küçük de bir kaza atlattım. Olaylı başlasa da gördüğüm manzara bana acımı unutturmuştu.


Poçitel Köyü

Tarihi bir Türk köyü olan Poçitel Mostar’dan Saraybosna’ya gelirken dönüş yolu üzerinde yer alıyor. Görülmesi gereken yerlerden olduğunu öğrenince biz de durup fotoğraf çekip, bir mola vermiştik.



Mostar yolu boyunca manzaralara doyamıyorsunuz. Buralarda kuzu çevirmenin çok lezzetli olduğu ve mutlaka yenilmesi gerektiğini duymuştuk. Dönüş yolunda çok acıkınca, gidiş yolunda belirlediğimiz bir restorana girdik. Manzara müthişti. Yemeklerde öyle. Öncesinde, buraya özgü bir çorba ile başlayıp, sonrasında kuzu çevirmeleri afiyetle yemiştik.



Bu gezimizdeki tek olumsuzluk yolların çok kötü ve yorucu oluşuydu. Türkiye’ye gelince yollarımızın gerçekten ne kadar daha iyi olduğunu konuşmadan geçemedik.



Bosna –Hersek gezimiz boyunca hiç yabancılık çekmediğimizi, daha önce çok defa buralara gelmiş gibi hissettiğimi tekrar tekrar söylemiş olabilirim. Daha sonraları da gezmediğim görmediğim yerler için yine gidebilirim diye düşünüyorum. Bu gezimizde arkadaşlarımız Raif ve Ece, çocukları Ceylin ve Yusuf

la beraberdik. Ayrıca onlara da çok teşekkürler. Bizim için çok keyifli bir gezi oldu.


 
 
 

1 Comment


erhancicek2122
erhancicek2122
Sep 15, 2023

Kaleminize sağlık 👏

Like
Yazı: Blog2_Post

Abonelik Formu

Gönderdiğiniz için teşekkür ederiz!

©2021, gülengezi tarafından Wix.com ile kurulmuştur.

bottom of page